Hacettepe Üniversitesi
Mor Duvara Bir Engel Daha!
Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü’nde bulunan ve kadın mücadelesinin simgesi olarak görülen Mor duvara, katledilen kadınları anmak amacıyla yapılan resim çizme talebi SKSDB tarafından gerekçe gösterilmeden reddedildi. Bu durum kadın mücadelesinin karşılaştığı zorlukları bir kez daha gündeme taşıdı. Doç. Dr. Çağla Karabağ, SKSDB’nin bu reddine ilişkin N’Haber’e özel açıklamalarda bulundu.
Mor duvar, örülmesinden bu yana birçok engelle ve saldırıyla karşılaşmakla birlikte, günümüzde de zorluklarla yüzleşmeye devam ediyor. Son dönemlerde üniversiteli gençlerin bu simgeyi yeniden canlandırma çabası, bürokratik engellerle sekteye uğradı. Öğrenciler; Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’na (SKSDB) verdikleri dilekçede mor duvara katledilen kadınlar anısına resim çizmek istediklerini ifade ettiler. Ancak bu talep herhangi bir gerekçe gösterilmeksizin reddedildi.
MOR DUVAR’A RESİM ÇİZME TALEBİ REDDEDİLDİ
Mor duvara katledilen kadınları anmak adına resim çizme talebi için SKSDB’ye verilen dilekçe gerekçe gösterilmeden reddedildi. Hacettepe Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğu (HÜKÇAT), durumu şöyle değerlendirdi: “Mor duvara, katledilen kadınları çizmek için SKSDB’ye verdiğimiz dilekçe bir neden gösterilmeden onaylanmadı. Böyle bir dönemde ve gündemde bile bürokratik engellerle karşılaşmak, hedef gösterilmek mücadelemize daha sıkı sarılmamız gerektiğini bize yeniden hatırlattı. Gücümüzü birlikteliğimizden aldığımızı, en son gerçekleştirdiğimiz ve binlerce kişinin katılımıyla örülen yürüyüşümüzde hissettik. Mor duvar için önümüze konulan engeller sadece bize değil, katledilen kız kardeşini anmak isteyen, mücadele veren her kadının karşısına çıkarılmaktadır.”
SKSDB KADIN MÜCADELESİNE ENGEL Mİ OLDU?
Mor duvar’ın örülme aşamasında yer alan isimlerden biri olan İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağla Karabağ, resim çizme talebinin SKSDB tarafından reddedilmesinin 2015 yılında yaşanan şiddet olaylarıyla ilişkili olabileceğine dikkat çekerek, “Niyet okumak istemem ama bu durumun kökeni 2015 yılına dayanıyor. O yıl, kampüste çok ciddi saldırılar oldu; kesici aletler ve demir sopalarla öğrencilere saldırdılar. Mor duvar ve alandaki tabelalar defalarca tahrip edildi. Biz de o süreçte eylemler gerçekleştirdik ve her seferinde tahrip edilen tabelaları yeniledik. Bu tabelalardan birinin acı bir hikayesi var: O dönemde Hacettepe Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü öğrencisi olan Şebnem Yurtman mor duvarın örüldüğü 2013’teki etkinliğimize katılmış, mor duvarın önünde fotoğraflar çektirmişti. 2015 yılının 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde yıpranmış olan mor duvarı yenilemiş, duvarın baktığı alanı kadınlar olarak sahiplenmiş ve bir tabela asarak burayı ‘Kadınların Meydanı’ ilan etmiştik. 10 Ekim katliamında hayatını kaybettikten sonra Şebnem’in anısını Kadınların Meydanı’nda yaşatmak istedik ve Şebnem Yurtman’ın resminin ve isminin yer aldığı bir tabela daha astık. Ancak bu tabela defalarca saldırıya uğradı, resmin üzeri karalandı. Bu bizim için çok üzücüydü. Her seferinde tabelayı yenileyip tekrar astık ama tabela sürekli tahrip edildi.” dedi.
Doç. Dr. Karabağ şu ifadeler ile devam etti: “Geçmişe dönüp baktığımda, Rektörlüğe sorunların çözülmesi için Eğitim-Sen iş yeri temsilciliği olarak defalarca dilekçe verdiğimizi görüyorum. Ancak kampüste şiddet o kadar tırmandı ki, öğrencilerin karşı karşıya gelme olasılığı nedeniyle bir noktada geri adım atmak zorunda kaldık. En son Temmuz 2017’de, bu duvarı boyatmak için Rektörlüğe dilekçe verdik. Sonunda, Rektörlük bu duvarı boyattı çünkü durum içinden çıkılmaz hale gelmişti. Kadın mücadelesinin ve dayanışmasının simgesi olan mor duvarın saldırıların hedefi olması, yalnızca simgesel bir anlam taşımıyor, eril şiddetin fiziksel olarak da görünür hale gelmesi bu.” Mor Duvar etkinliklerinin artık genç nesiller tarafından devralındığını belirten Karabağ, “Bu mücadeleyi sahiplenmeleri bana büyük bir umut veriyor.” ifadelerini kullandı.
2013’TE BAŞLAYAN DİRENİŞİN SİMGESİ: MOR DUVAR
Mor duvar, 20 Kasım 2013’te “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü” çerçevesinde Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü’nde Eğitim-Sen üyesi kadın akademisyenler ve kadın öğrenciler tarafından simgesel bir duvar olarak örüldü. İlk adımlar, “Kadına yönelik şiddete karşı nasıl daha güçlü bir ses çıkarabiliriz?” sorusuyla atıldı.
Mor duvarın önemine dikkat çeken Doç. Dr. Çağla Karabağ, “Biz sadece Mor duvarı inşa etmedik; oraya ‘Kadınların Meydanı’ tabelasını da astık. ‘Geceleri de sokakları da meydanları da terk etmiyoruz’ sloganındaki gibi alanları sahiplenmek, görünür olmak kadınlar açısından son derece önemli. Dolayısıyla, kampüste bir iz bırakmak ve görünür olmak istedik.” dedi.
Mor duvarla ilgili bu karara karşın SKSDB ve Hacettepe Üniversitesi kaynaklarından bir açıklama gelmedi.
Gündem
Hacettepe Üniversitesi’nden E-Kampüs Projesi: Modernleşme Adımı mı, Dijital Zorunluluk mu?
Hacettepe Üniversitesi, E-Kampüs Projesi kapsamında ödeme sistemlerini dijitalleştirme kararı aldı. Yapı Kredi Bankası ile imzalanan protokol çerçevesinde, kampüslerde nakitsiz ödeme dönemi başlatılacak.
Hacettepe Üniversitesi, 30 Eylül 2024’te Yapı Kredi Bankası ile imzalanan iş birliği protokolü çerçevesinde, E-Kampüs Projesi’ni uygulamaya koydu. Dijital ödeme yöntemini kullanmak istemeyenlerin kampanyadan yararlanamayacak olması “Modernleşme Adımı mı, Dijital Zorunluluk mu?” sorularını akıllara getirdi.
Hacettepe Üniversitesi Genel Sekreterliği’nden yapılan açıklamaya göre; Proje kapsamında, kampüslerde kimlik kontrolü, erişim ve ödeme sistemleri yenilenecek. Ek olarak, nakitsiz kampüs uygulamalarının hayata geçirilmesi planlanıyor.
Dijital Ödeme Zorunluluk mu, Tercih mi?
Dijital ödeme sistemine geçiş zorunlu tutulmamakla birlikte, kampanya ve avantajların yalnızca dijital ödeme yapanlara sunulması dikkat çekti.
E-Kampüs Projesi ile, Yapı Kredi Bankası’nda hesabı olan ya da hesap açmak isteyen Hacettepe Üniversitesi öğrencileri ve personeli, hesaplarını kullanarak Yapı Kredi Mobil ve World Mobil uygulamalarındaki World Pay sistemi üzerinden kampüslerde dijital ödeme yapabilecekler.
Öte yandan; Yapı Kredi’de hesabı olan ve dijital ödeme yöntemini kullanmak istemeyen öğrenciler ya da personeller, ön ödemeli kartlar kullanarak ödeme yapmaya devam edebilecek ancak bu seçenek “Beşe Bir Kampanyası”ndan yararlanmalarını sağlamayacak.
Dijital ödeme yöntemlerini kullanmak istemeyen fakat hesabı olan ve ön ödemeli kart temin etmek isteyenler için başvuru ve temin süreçleri ilerleyen günlerde duyurulacak.
“Beşe Bir Kampanyası” Nedir?
Hacettepe Üniversitesi Öğrenci ve Memur Yemekhanelerinde, Yapı Kredi üzerinden yapılan ödemelerde, aynı ay içinde her beşinci yemeğin ücreti kullanıcıların hesabına iade edilecek.
Kampüs içindeki yemekhanelerde bilgilendirmesi yapılmaya başlanan “Beşe Bir Kampanyası”, 5 Aralık 2024 tarihinde başlayacak.
Kampanyaya katılım için World Mobil veya Yapı Kredi Mobil uygulamalarından başvuru yapılması gerekecek.
E-Kampüs Projesi ile Neler Hedeflendi?
Proje ile yemekhane ödeme sistemleri yenilenmesi ve 7/24 aktif tutulması, kütüphane, yurt ve personel servislerinde kimlik kartı entegrasyonu sağlanması ve Beytepe ve Sıhhiye yerleşkelerine plaka tanıma sistemleri kurulması da planlanıyor.
Hacettepe Üniversitesi
Mor Duvar Yeniden Yenilendi!
Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü’nde, 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında Mor Duvar etkinliği gerçekleştirildi. Eğitim-SEN’li kadın akademisyenlerin öncülüğünde düzenlenen etkinlikte, kadına yönelik şiddetin boyutlarını gözler önüne seren istatistikler ve farkındalık mesajları yer aldı. Mor Duvar için yenilemeler yapıldı.
Mor Duvar yenilendi. Kadına yönelik şiddetle mücadeleye dikkat çekmek amacıyla, erkekler tarafından katledilen kadınların stencil figürleri ve farkındalık yaratan afişler Mor Duvar’a yerleştirildi. Dayanışmayı teşvik eden mesajlar öne çıkarken, daha önce saldırıya uğrayan “Kadınların Meydanı” tabelası da yenilenip yeniden yerine kondu.
Kadın Cinayetleri Verileri Paylaşıldı
Mor duvara yerleştirilen afişler, kadına yönelik şiddetin boyutlarını gözler önüne serdi. Afişlerde yer alan istatistiklere göre; 2024 yılının ilk 6 ayında 205 kadın cinayeti ve 117 şüpheli kadın ölümü, 2023 yılı boyunca 315 kadın cinayeti ve 248 şüpheli kadın ölümü, 2024 Eylül ayında 34 kadın cinayeti ve 20 şüpheli kadın ölümü, 2024 Ekim ayında ise 48 kadın cinayeti ve 23 şüpheli kadın ölümü yaşandı.
Bir afişte, erkek şiddeti nedeniyle hayatını kaybeden kadınların büyük çoğunluğunun ev içinde öldürüldüğü bilgisi verildi. Afişlerde yer alan, “Biz yazdık biz uygulatacağız”, “6284 için seferberliğe” gibi sloganlar dikkat çekerken, kadın cinayetlerinin yıl içindeki dağılımı grafiklerle gösterildi.
Soğuk Hava Dayanışmaya Engel Olmadı
Etkinlikte yer alan Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağla Karabağ, soğuk hava koşullarına rağmen etkinliğinin gerçekleştirildiğini dile getirdi. Soğuk havanın teknik aksaklıklara yol açması nedeniyle duvarın planlanan şekilde yenilemediğini belirten Karabağ, “Bütün bu zorluklara rağmen dayanışma ve mücadele ruhunu hissetmek çok iyi geldi,” dedi. Etkinlikte kullanılan materyallerin ileride, yeniden değerlendirileceğini ve mor panonun tamamlanmasının planlandığını da ekledi.
Şiddetle Mücadelede Dil ve Dayanışma
Kadına yönelik şiddetin önlenmesinde dil ve davranış değişikliği ile kadınların kamusal alandaki varlığının önemine vurgu yapan Doç. Dr. Çağla Karabağ, “Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayacak bir dil kullanımı çok önemli. İstanbul Sözleşmesi gibi hukuki dayanaklar olmadan bu mücadelenin başarıya ulaşması mümkün değil” dedi.
Çağla Karabağ, etkinliğin kadına yönelik şiddete ilişkin bir farkındalık yaratmayı amaçladığını ve bu hedef doğrultusunda yoğun bir çaba sarf edildiğini belirtti. Ayrıca, Mor Duvar etkinliklerinin dayanışma ruhunu güçlendirerek, kadınların kamusal alandaki varlığının altını çizmeyi amaçladığını vurguladı.