İletişim Adreslerimiz

Polis-Adliye

Belgesel Yönetmeninin Dava Süreci Devam Ediyor

Belgesel Yönetmeni Sibel Tekin’in dava süreci 16 Ocak 2024 tarihinde görülen duruşma ile sürüyor.

Yayın Tarihi

:

DURUŞMADA NELER OLDU?

16 Ocak 2024 tarihli son duruşmada ise incelenmeyen son bilgisayar da incelendi, raporu geldi. Bilgisayar’da çekimi Sibel Tekin’e ait olmayan yurt dışı eylem ve cenaze fotoğrafları çıktı. Bunlar bilgisayara bile indirilmemiş çerez olarak girilen sitede otomatik indirilen görüntülerdi.

Mahkemede Tekin, “Ben indirmedim, bir çalışma yapmadım, ön bellekte bulunuyorlar, var olan dosyalar bana ait görseller değil. Şayet Ankara’da olsaydı, ben de çekmiş olabilirdim. Suç da olmadığını belirterek bunları söylüyorum.” ifadelerini kullandı.

Sibel Tekin’in avukatı ise, “Bu aşamada müvekkilimin suçsuz olduğu sabit hale gelmiştir. Bir suç olsaydı mahkeme çoktan sanığa bağlardı. Resim ve görsellerin Sibel hanımla bir ilgisi yoktur. Beraat kararı istiyoruz. Eğer dosyada beraat kararı varsa, geç kalınan her gün adaleti geciktirecektir.” ifadelerini kullandı.

Ev aramasında bütün dijital verilerin gerekli gereksizliğine bakılmaksızın alındığı belirtildi. Avukatları dilekçe vererek ifadelerini talep edecek. Savcılık, Sibel Tekin hakkında örgüt üyeliğine dair kaydolup olmadığı hakkında MİT’ten rapor istedi. Mahkeme ise 5 Mart 2024 saat 11.15 tarihine ertelendi.

Kararın hala erteleniyor olması ve hala beraat kararı çıkmaması salonda tepkilere yol açtı.

Mahkeme çıkışındaysa Sibel Tekin, en yakın zamanda adaletin yerini bulmasını istediğini ve mesleğini icra etmesinin suç sayılamayacağını belirtti. Sevenleri, meslektaşları, öğrencileri ve insan hakları savunucuları kendisini adliyede yalnız bırakmadı.

Bir sonraki duruşmada, MİT’ten gelecek rapor ışığında mahkemenin seyri değişecek, 5 Mart tarihi, davanın önemli bir ayağı ve belirleyici aşaması olacak. Bütün bir dava sürecininse son ayağı olması bekleniyor.

NELER OLMUŞTU?

Belgesel yönetmeni Sibel Tekin, kalıcı kış saati uygulaması ile hava aydınlanmadan işe giden insanları konu edinen “Karanlıkta Başlayan Hayat” belgeseli için 15 Aralık 2022 günü saat 06.15’te Ankara Tuzluçayır’da çekim yapıyordu. Tuzluçayır’daki çekimden iki gün öncesindeyse Kızılay’da çekim yapmıştı. Tuzluçayır’daki çekimden 19 saat sonra ihbar üzerine göz altına alındı. İnfaz memurlarının servisini ve polis noktasını görüntüye aldığı iddia edildi. Karanlıkta çekim yapıyor olması da şüpheleri arttırmış ve örgüt adına keşif yaptığı öne sürülmüştü. Daha sonraki süreçte ise dijital verilerine ve bazı kitaplarına el kondu. Sanığın avukatının 26 Ocak tarihli tahliye dilekçesi okunduktan sonra, Sibel Tekin ayda iki kez imza ve yurt dışı çıkış yasağı ile tahliye edildi. İlk mahkemede de dijital inceleme raporlarında infaz memurlarını çekmediği ortaya çıktı.

N’Haber Özel / Numan Emre Yılmaz

Yorum yapmak için tıklayın.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Polis-Adliye

Önlenmesi Mümkün Ölümler

İnşaatında üniversite öğrencisi iki gencin hayatını kaybettiği, bir gencin ağır yaralandığı Merkez Ankara Projesi’nin ikinci duruşması 19 Aralık Salı günü görüldü.

Yayın Tarihi

:

Yazar

Savcının kazanın önlenmesinin mümkün olduğunu yazdığı iddianamede, beş inşaat çalışanı sanık olarak yer aldı. Hayatını kaybeden Hacettepe Üniversitesi öğrencisi Taha Öztürk’ün ailesinin avukatı Murat Yıldız asıl sorumluların yargılanmadığını ifade ederek mahkemeden adil yargılama talep etti.

Ankara Valiliğinin fırtına ve sağanak yağış uyarısına rağmen gerekli önlemlerin alınmadığı Merkez Ankara Projesi’nde, stajyer öğrencilerin üzerlerine zemine sabitlememiş beton kalıbın şiddetli rüzgâr etkisiyle devrilmesi sonucunda hayatlarını kaybettikleri iş cinayeti davası 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Cumhuriyet Başsavcılığı hazırladığı iddianamede devrilen kalıbın kaza öncesinde zemine sabitlenmesiyle ve hava koşulları için alınabilecek tedbirlerle kazanın önlenmesinin mümkün olduğunu mahkemeye sundu.

Pasifik İnşaat ve taşeron Bozbaşoğulları firmasının inşaatını yaptığı Merkez Ankara Projesi’nde iş veren vekili, inşaat mühendisi, ustabaşı, iş güvenliği uzmanı ve proje müdürü olarak çalışan beş kişi, iş sağlığı ve güvenliği ilgili önlemleri almadıkları gerekçesiyle sanık sandalyesine oturdular. Pasifik İnşaat ve Bozbaşoğulları firması mahkemeye verdikleri beyanda tüm yetki ve sorumluluğun bu beş çalışanda olduğunu ifade ettiler.

Hayatını kaybeden Taha Öztürk’ün ailesinin avukatı Yıldız, ‘’Çorlu tren kazasında olduğu gibi yine birkaç çalışanın, mühendisin sanık olarak huzura çıkarıldığını, gerçek sorumluların tespit edilmediğini, Pasifik İnşaat ve taşeron firmaların kusurlarının bulunması halinde iddianamede ismi geçmeyenlerin mahkemede hazır bulundurulmasını talep ettiklerini.’’ ifade etti.

Olaydan sonra seksen üç gün hastanede kalan ODTÜ öğrencisi Ege Kıratlı duruşma sonrası yakınlarıyla yaptığı basın açıklamasında “Arkadaşlarımız Taha Öztürk’ün ve Emre Çetin’in ölümüne sebebiyet veren gerçek sorumluların yargılandığını görmek istiyoruz.’’ dedi.

Davayı izleyen Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreteri Nihal Evirgen ise 12 Mart 2024 tarihine ertelenen davanın duruşmasına tüm kesimlerden destek beklediklerini söyledi.

N’Haber Özel / Seda Özkan

Haberin Devamı...

Çok Okunanlar