İletişim Adreslerimiz

Ekonomi

Yeni Yıl Yeni Zamlarla Geldi!

Yeni yıl ile teknolojik ürünlere gelen zamlar cepleri yakıyor.

Yayın Tarihi

:

Yeni yıl ile gıda, yeme-içme, tarım, eğitim, eğlence, sağlık, teknoloji, beyaz eşya, elektronik gibi birçok sektörde fiyat artışları meydana geldi. Gelen zamlar alım gücünü iyice zorlaştırdı. Vatandaşlar yeni yıl zamları gelmeden önce, 2023 yılının son günlerinde ihtiyaçları olan ürünleri zamlardan etkilenmeden almak için AVM’lere akın etti. Mağazalarda 2023 yılının son günlerinde uzun kuyruklar oluştu. Markaların yaptığı yıl sonu indirimleri de satışları hareketlendirdi.

2023 yılı aralık ayının son haftalarında pek çok markada oluşan kuyruklardan dolayı yoğunluk yaşandı, AVM’lerdeki mağazaların kasaları normal şartlarda 22.00’de kapanmasına rağmen ödeme yapan müşteriler kuyruk oluşturduğu için kasalar birkaç dakika geç kapandı, hatta bazı müşterilerin işlemleri yarıda kaldı. Müşteriler bazı ürünlerini alamadan kasalarda işlemlerini tamamlayabildi, bazı müşterilerin işlemleri bir sonraki güne kaldı. Birçok mağazanın çalışanları ve müşterileri yoğunluktan mağduriyet yaşadı.

Zam oranı çok yüksek olan sektörlerden biri: Teknoloji, elektrik sektörü

2023 yılında döviz kurunda gerçekleşen artışlar teknolojik ürünlerde özellikle beyaz eşya, telefon, elektrikli ev aleti, bilgisayarlar gibi ürünlerde fiyat artışına sebep olmuştu. 2024 yılında da bu artışların devam edeceği uzmanlar tarafından açıklandı. Beyaz eşya, telefon, elektrikli ev aleti, bilgisayar gibi ürünlere ihtiyacı olan vatandaşlar bu durumdan çok şikayetçi.

Bir markanın beyaz eşya sorumlusu olan K.Y. “2023 yılı aralık ayının son haftasında üst sınıf büyük boy buzdolabı 45.000 liraya satılırken, 2024 yılı ocak ayının ilk haftası aynı buzdolabı gelen zamlar ile 55.000 lira civarında satılmaya başlandı, bu da zam oranının yaklaşık olarak yüzde 25 oranında bir artış olduğunu söyleyebiliriz.” dedi.

Farklı bir firmanın beyaz eşya müdürü olan A.Ö. ise “Fiyat artışları hız kesmeden devam ediyor, zaten 2023 aralık ayında da her hafta ürünlere fiyat güncellemesi yapıyorduk, ayrıca ürünler her geçen gün daha da zamlanıyor.” diye ekledi.

Ünlü bir telefon ve bilgisayar markasının satış danışmanı olan E.Ç. de “Özellikle üst model telefon ürünlerine her an zam gelmesini bekliyoruz, yüzde 20 oranında zam geleceğini varsayarsak örneğin 2023 yılında 10.000 lira olan bir cep telefonunun bu artış oranı ile 2024 yılında 12.000 liraya satılmaya başlayacak.” şeklinde konuştu.

Ayrıca uzmanlar dövizdeki artış gibi talepteki artış ve lojistik maliyetlerindeki artışın fiyatlara zam gelmesine neden olduğunu belirtiyor. Elektronik ve teknoloji sektöründe çalışanlar da aktardığı gibi yeni yıl zamları çok yüksek oranlarda fiyat artışına neden oldu. Vatandaşın yaşadığı ekonomik zorlukların bu zamlar ile daha da artacağı tahmin edilmektedir.

N’Haber Özel / Begüm Kartal

Yorum yapmak için tıklayın.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çok Okunanlar