İletişim Adreslerimiz

Kültür-Sanat

Beyaz Perde 2024’te Desteklerini Bekliyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2023 yılında 16 milyar 505 milyon lira olan bütçesi, 2024 yılı için 38 milyar 964 milyon 106 bin lira olarak belirlendi.

Yayın Tarihi

:

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kamu kurumlarının 2024 yılı bütçe görüşmeleri tamamlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2023 yılında 16 milyar 505 milyon lira olan bütçesi, 2024 yılı için 38 milyar 964 milyon 106 bin lira olarak belirlendi. Yeni bütçenin belirlenmesinin ardından Bakanlığın vereceği destekler merak konusu oldu.

2023’TE SİNEMAYA 145 MİLYON LİRA DESTEK

Kültür ve Turizm Bakanlığı, sinema sektörüne animasyon, kısa film, uzun metrajlı sinema filmi geliştirme, belgesel film yapım projeleri, senaryo ve diyalog yazım projeleri gibi farklı kategorilerde maddi destek sağlıyor. Bakanlığın 2023 yılının son toplantısında sinema sektörüne 46 milyon 500 bin lira daha destek sağlanmasına karar vermesinin ardından, toplam destek miktarı 145 milyon lirayı buldu.

TARİHİ BELGESELLER DESTEKLENİYOR

Sinema sektör temsilcilerinden oluşan Sinema Destekleme Kurulu, 2023 yılında değerlendirdiği 178 belgesel film yapım projesi arasından 42 proje için toplamda 6 milyon 750 bin lira tutarında destek sağlayacağını bildirmişti. Kurul tarafından desteklenmesi uygun bulunan belgesel film yapım projeleri içerisinde en yüksek desteği almaya hak kazananlar tarihi belgesel projeleri oldu. “Kırımdan Doğan Güneş: Gaspıralı”, “Kore’de Esir Olmak 1950-1954”, “Zerzevan’ın Gizemli Tarihi”, “Sandıktan Çıkan Tarih: Kıbrıs’ta Çanakkale Esirleri” adlı eserler geçmişe ışık tutan projeler arasındaydı.

“ZAMANSIZ” FARK YARATTI

2023 yılında desteklenen belgesel yapım projeleri arasında 300.000 lira ile en yüksek maddi desteği alan eserlerden biri, Mediha Didem Türemen’in “Zamansız” adlı belgeseli oldu. Mediha Didem Türemen, belgeseliyle Arktik Dünya Arşivi’nde yer alan ilk Türk sanatçı oldu. 2017 yılında kurulan Arktik Dünya Arşivi’nin dünyanın en önemli kültürel kalıntılarını korumak için inşa edildiği biliniyor. Türemen, 2020 yılında Bakanlık tarafından 2 milyon bütçe ile desteklenen, yönetmenliğini Nuri Bilge Ceylan’ın yaptığı “Kuru Otlar Üstüne” filminin yapımcılığını üstlenmiş, 2023’te izleyici ile buluşan film Cannes Film Festivali’nde ayakta alkışlanmıştı.

ANİMASYONDA YERLİ YAPIMLAR DÖNEMİ

Animasyon filmler 2023’te gişede ilgiyle karşılandı. Bakanlık destekli “Rafadan Tayfa: Galaktik Tayfa” toplamda 2,8 milyon seyirci ile yılın en çok izlenen filmi oldu. Yılın son kurul toplantısında “Kral Şakir” serisinin son filmi “Kral Şakir: Devler Uyandı” ile “Emiray Macera Yolcusu” filmleri destek sağlanan projeler arasında yer aldı. İki projeye toplamda 6 milyon destek sağlanmasına karar verildi.

2024’TE BEYAZ PERDENİN PAYI NE OLACAK?

2024 yılında sağlanacak destekler şubat, mart, nisan ve eylül aylarında yapılacak kurul toplantıları ile belirlenecek. Desteklere ilişkin başvuru şartları, değerlendirme ölçütleri, destek alanın yükümlülükleri, ödeme şekilleri, harcama belgeleri, proje teslim süreleri, teminat ve kefalet hükümleri ile diğer hususlar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirleniyor.

N’Haber Özel / Buket Saymaz

Yorum yapmak için tıklayın.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çok Okunanlar