İletişim Adreslerimiz

Spor

Gençlerbirliği’nde “Şirketleşme” Rüzgarı

Gençlerbirliği’nde gerçekleştirilemeyen şirketleşme kongresi konusunda Prof. Dr. Emre Toros ve Nedim Celasun N’Haber’e konuştu.

Yayın Tarihi

:

Trendyol 1. Lig’in ilk devresini 27 puanla 8’inci sırada tamamlayan Gençlerbirliği’nde, 7 Ocak’ta yeterli çoğunluk sağlanamaması nedeniyle gerçekleştirilemeyen şirketleşme odaklı kongre camiada tartışma konusu yarattı. Niyazi Akdaş başkanlığında oluşturulan yönetimin sıklıkla dile getirmesiyle birlikte eleştiriler yüksek sesle dile getirilmeye başlandı.

Gençlerbirliği’nde “şirketleşme” gündemiyle yapılması planlanan genel kurulun ertelenmesinin ardından Denetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Emre Toros ve Gençlerbirliği Genç Taraftarlar Derneği Başkanı Nedim Celasun N’Haber ekibine özel açıklamalarda bulundu.

Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı ve Gençlerbirliği Denetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Emre Toros, şirketleşme konusu başta olmak üzere kulüp yönetiminin iletişim stratejisinin olmaması konusunda, “Şirketleşmeyi dayatmak yanlış, planlamak doğru.” dedi.

PROF. DR. EMRE TOROS: “GENÇLERBİRLİĞİ BÖYLE BİR CAMİA DEĞİL”

Kongrenin gerçekleşme sürecini değerlendiren Denetim Kurulu Üyesi, kongrenin Gençlerbirliği tarihinde yapılan en büyük katılımlı kongrelerden biri olduğunun altını çizdi. Bu duruma rağmen katılım sayısı nedeniyle kongrenin gerçekleşememesine eleştiri getiren Toros, “750 kişi kurulda toplandı ve ikna olmuştu. Yine olmadı. İnsanlar oraya neden geldi? Şirketleşelim diye geldi. Gelmeyenler desteklemek istemediği için gelmedi. Gelmeyen 150 kişiye anlatılsaydı şirketleşmenin nasıl yapılacağı, ne olacağı; bu insanlar da ikna olurdu. Gelmeyenler at gözlüğü ile gezen insanlar değiller. Gençlerbirliği böyle bir camia değil.” ifadelerini kullandı.

Camilar içerisinde en büyük eleştiriler taraftarlardan gelirken N’haber’e konuşan Gençlerbirliği Kongre Üyesi ve Gençlerbirliği Taraftarlar Derneği (Ultras Kardeşler) Başkanı Nedim Celasun, şirketleşen kulüplerde örnekler verdi. Trendyol Süper Lig ekiplerinden Yılport Samsunspor’u değerlendiren Celasun, Karadeniz ekibinin sahiplik yapısının camiayı yeri geldiğinde küçümseyebileceğini altını çizerek “Taraftarlarla yaşanan gerginlik sonrası ‘İstersem kapatırım kulübü’ diyen bir anlayış da var. Gençlerbirliği için de bu durum geçerli olabilir.” dedi.

NEDİM CELASUN: “NAYLON ÜYELERLE BU İŞ YÜRÜMEZ”

Kongre alanına gittiklerini ancak katılmadıklarını dile getiren Celasun, kongreye katılım sayısının şişirildiğini iddia etti. Mevcut sürecin çelişkilerle ve eksikliklerle dolu olduğunu belirten Gençlerbirliği Taraftarlar Derneği Başkanı, “Kendi getirdikleri üyelerle kongreyi kurtarmayı amaçladılar ancak başaramadılar. Kongreye katılan isimlerin yarısını yıllardır bu kulübün içinde olan biri olarak tanıyamadım. Yeterli sayının yapılması için gelmeyen isimlerden de imza alındığını gördük. Buna rağmen kongreyi yapamadılar” sözlerini kullandı.

Daha şeffaf ve belirgin davranılmasını beklediklerini dile getiren Nedim Celasun, Niyazi Akdaş yönetiminin bu konuda başarısız olduğunun altını çizdi. Kongrenin olumlu sonuçlanması senaryosunda belirsizliklerin olduğunu iddia eden Celasun, “Ben Gençlerbirliği’nde kimin ne kadar hisse alacağını bilmiyorum. Niyazi Bey’e aylar önce ‘Madem bu kadar ısrarcısınız, o zaman Gençlerbirliği ile alakası olmayan insanların yerine siz hisseleri alın. Biz de sizi sırtımızda kulüpten stadyuma taşıyalım’ dedim ancak olumsuz şekilde cevap verdi. İfadelerini kullandı.

Gençlerbirliği’nde yaşanan kongre sürecinin ardından Başkan Niyazi Akdaş, İlhan Cavcav’ın ölüm yıldönümü olan 22 Ocak’ta istifa ettiğini basına duyurmuştu. Kırmızı-Karalar ’da sürece nasıl devam edileceği hakkında kulüpten bir açıklama gelmedi.

N’Haber Özel / Görkem Çayan

Hacettepe Üniversitesi İletişim Bilimleri 3. sınıf öğrencisi. Futbol, Karadeniz ve Türk Sineması aşığı. 2013 yılından beri birçok alanda içerik üretmekte.

Yorum yapmak için tıklayın.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Spor

Yeni Sezonda Süper Lig Ankara’sız! Geçmişten Bugüne Ankara’nın Süper Lig Karnesi…

38. hafta maçlarının oynanmasının ardından son bulan Trendyol Süper Lig’de küme düşen son takım MKE Ankaragücü olmuştu. Başkent temsilcisinin Trendyol Süper Lig’e veda etmesinin ardından önümüzdeki sezonda Ankara temsilcisi bulunmayacak. Peki, Süper Lig, Ankara temsilcisiz kaç sezon oynandı?

Yayın Tarihi

:

N’Haber / Özel

1958 yılına kadar yerel liglerle oynanan futbolda alınan yeni kararla birlikte 1959’ta kurulan Türkiye 1. Ligi ile birlikte 66 sezondur oynanıyor. Oynanan 66 sezonun sadece 4’ünde herhangi bir Ankara temsilcisi yer almadı. Bahsi geçen 4 sezona ek olarak 2023-2024 sezonunu 17. tamamlayarak küme düşen MKE Ankaragücü ile birlikte 2024-2025 sezonunda bir Başkent ekibi olmayacak.

1959’da kurulan Türkiye Milli Ligi’nde Ankara’yı ilk kez temsil eden 4 takım sırasıyla Ankaragücü, Ankara Demirspor, Gençlerbirliği ve Hacettepe Spor olmuştu. Sonraki 17 sezonda en az bir Ankara temsilcisiyle oynanan ligde MKE Ankaragücü’nün küme düşmesiyle birlikte 1976-1977 sezonu ilk defa Ankara temsilcisiz oynandı. Aynı şekilde MKE Ankaragücü’nün yine küme düşmesiyle bir dönem Ankara’ya bağlı olarak lige katılan MKE Kırıkkalespor, 1978-1979 sezonunda Ankara’yı temsil eden tek takım olarak aynı yıl küme düşmekten kurtulamadı. 1981 yılına kadar temsilcisi bulunmayan Başkent’te Federasyon Kupası’nı kazanan MKE Ankaragücü TFF tarafından 1. Lig’e terfi ettirilmişti. Lig, 2018’e kadar Ankara temsilcilerinin katılımıyla devam etti.

2017-2018 İlhan Cavcav sezonu adıyla oynanan Süper Lig’de o yıl Gençlerbirliği ve Osmanlıspor düştü, MKE Ankaragücü 5 yıllık aranın ardından tekrar Süper Lig’e yükseldi. 2021-2022 sezonu bir önceki sezon Gençlerbirliği ve MKE Ankaragücü’nün küme düşmesiyle 40 yıl aranın ardından Ankara temsilcisi olmadan tamamlandı.

Sırasıyla Milli Lig, 1. Lig ve Süper Lig ismiyle oynanan Trendyol Süper Lig’de 66 sezonda toplam 9 takım mücadele etti. En çok mücadele eden takım 54 sezonla MKE Ankaragücü olurken, Gençlerbirliği 48 sezonla ikinci sırada yer almakta. Farklı zamanlarda kapatılmış olan Türk Telekom Spor, Turan Spor (Şekerspor), Hacettepe Spor ve Petrol Ofisi Spor da Süper Lig’de mücadele etmiş kulüpler arasında. Faal olarak mücadele eden Gençlerbirliği ile Ankara Keçiörengücü 1. Lig’de, Ankara Demirspor ile Ankaraspor ise 2. Lig’de mücadele etmekte.

2024-2025 futbol sezonunda Ankara’yı en üst klasmanda temsil edecek olan takımlar Trendyol 1. Lig’de MKE Ankaragücü, Gençlerbirliği ve Keçiörengücü olacak.

Haberin Devamı...

Spor

Bayrak Futbolu Olimpiyat Sahnesinde

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), ekim ayında gerçekleştirdiği açıklama ile dünya genelinde büyük ilgi gören bayrak futbolunu, 2028 Yaz Olimpiyatları programına eklemeye karar verdi. Bu karar, bayrak futbolunun küresel çapta benimsenmesine ve Türkiye’de giderek popülerleşen bir spor dalı olmasına dair önemli bir adım olarak kayıtlara geçti.

Yayın Tarihi

:

Yazar

Bayrak futbolu, Türkiye dahil olmak üzere 100’den fazla ülkede toplamda 20 milyon kişi tarafından oynanmakta. Ülkemizde 34 aktif takımın yer aldığı bu spor dalı, uluslararası sınırları aşarak kendi sıralamalarını belirlemekte. 2 yıl önce üniversite sporlarına dahil edilen bayrak futbolu, şimdi ise olimpiyat sporu olarak spor severlerle buluşacak.

Türkiye’de 7-8 yıldır faaliyet gösteren bayrak futbolu, bir federasyona veya kuruma bağlı olmadan maçlarını düzenleyerek kendine özgü bir yapı oluşturuyor. Türkiye Ragbi Federasyon Başkanı seçilen Nahit Şahin, bu gelişmeyle birlikte Ar-Ge çalışmalarına ağırlık vererek sporun daha da gelişmesini hedeflemekte.

Hacettepe Üniversitesi Kadın Bayrak Futbol Takımı Legendeers’ın koçu Kardelen Güner, bu önemli kararı şu sözlerle değerlendirdi: “6 senedir bu sporun içerisindeyim, bu sevindirici haberi uzun zamandır bekliyorduk. Hayallerimizin ilk adımı gerçekleşti, şimdi ise milli takım kurulmasını bekliyoruz. Sporcular ve antrenörler adına büyük bir adım olacak, hepimiz bu konuda oldukça heyecanlıyız.”

Ancak, bu sporun yaygınlaşmasında karşılaşılan bazı zorluklar da göz ardı edilemez. Koçlar ve oyuncular, okullar tarafından sağlanan ödeneklerin bazı durumlarda yetersiz geldiğini belirtiyor. Güner, “Sporun yapılabilmesi için bayrak, kemer ve topa ihtiyaç var. Yetersiz ekipman sporun faaliyetini etkiliyor. Okul tarafından ekipmanlar için ödenek alınıyor fakat yetersiz geldiği durumlarda koçlar ve oyuncular zorlanıyor. Bayrak futbolunun olimpiyata dahil edilmesi, hem sporcuların hem de sporun gelişimi için önemli bir dönemeç olurken, bu spor dalının daha geniş kitlelere ulaşabilmesi için ekipman desteğine olan ihtiyaç da dikkate alınmalı.” şeklinde konuştu.

Önümüzdeki dönemlerde Türkiye Ragbi Federasyonu desteğiyle yapılacak gelişmeler, sporcular ve antrenörler tarafından heyecanla beklenmekte.

N’Haber Özel / Elifsu Neslihan Yılmaz

Haberin Devamı...

Çok Okunanlar